Astma

 

Neem deel aan een online consultatie om een recept te verkrijgen. Wij sturen je dan snel en gratis je astma-inhalator toe.

  1. Voorschrift via online vragenlijst
  2. Voorschrift tot 3 inhalatoren
  3. Snelle en betrouwbare service
Kan ik Advair Diskus in Nederland kopen zonder recept?

Advair Diskus

Waarom is Alavert niet zonder recept verkrijgbaar?

Alavert

Allegra zonder recept

Allegra

Aristocort kopen zonder recept? Is dat mogelijk?

Aristocort

Astelin krijgen zonder recept

Astelin

Wanneer u Beconase AQ zonder recept moet innemen

Beconase AQ

Benadryl krijgen zonder recept

Benadryl

Kan ik Clarinex kopen zonder recept?

Clarinex

Claritin zonder recept in Nederland

Claritin

Kan ik Diakof in Nederland kopen zonder recept?

Diakof

Entocort verkrijgen zonder recept

Entocort

FML Forte zonder recept bestellen - kan dat?

FML Forte

Promethazine verkrijgen zonder recept

Promethazine

Proventil kopen zonder recept - kan dat in Nederland?

Proventil

Quibron-t tabletten zonder recept

Quibron-t

Rhinocort tabletten zonder recept

Rhinocort

Kan Seroflo zonder recept worden gekocht?

Seroflo

Kan ik Singulair in Nederland kopen zonder recept?

Singulair

Ventolin zonder recept?

Ventolin

Kan ik Zaditor zonder recept kopen in Nederland?

Zaditor

Zyrtec zonder recept

Zyrtec

 

Behandeling met astmaspray

Met de juiste medicatie kunnen astmasymptomen in de meeste gevallen goed worden behandeld. Hierdoor kunnen de meeste patiënten een bijna klachtenvrij leven leiden en kunnen patiënten ook bijdragen aan het succes van hun behandeling en zo hun symptomen blijvend en effectief verlichten. Helaas kan astma, als chronische ontstekingsziekte van de luchtwegen, alleen onder zeer specifieke omstandigheden worden genezen. Gelukkig hebben astmapatiënten een breed scala aan therapeutische hulpmiddelen tot hun beschikking, met als doel astmapatiënten in staat te stellen zo normaal mogelijk aan het dagelijks leven deel te nemen. Lees meer over dit onderwerp.

Welke medicatie is er beschikbaar voor astma?

Es gibt einige Medikamente, die zur Behandlung von Asthma Einsatz finden. Ze worden gebruikt in de zogenaamde basistherapie en zorgen ervoor dat de symptomen worden verlicht en de ziekte langzamer verloopt. Afhankelijk van de ernst van de astmatische aandoening in kwestie zal je arts glucocorticoïden (cortison) en/of langwerkende bèta-sympathomimetica toedienen.

De actieve toediening van de medicatie gebeurt meestal via een inhalator, die rechtstreeks inwerkt op de ontstoken gebieden. Het is belangrijk om de medicatie op de juiste manier te gebruiken, omdat de behandeling alleen op deze manier volledig tot zijn recht kan komen. We raden je aan om je arts te vragen om je uit te leggen hoe je de inhalator het beste kunt gebruiken. Glucocorticoïden kunnen echter ook in tabletvorm worden voorgeschreven.

Over het algemeen kan astma behandeld worden met twee verschillende groepen medicatie: On-demand medicatie voor ademnood en medicatie voor langdurige therapie. Beide soorten worden rechtstreeks in de luchtwegen toegediend in de vorm van astma-inhalatoren of astmasprays.

Ontlastend middel voor ademnood - salbutamol, fenoterol, reproterol, terbutaline

Bij een acute astma-aanval moeten de symptomen snel worden verlicht. Hiervoor worden noodmedicijnen (zogenaamde relievers) met snelwerkende bèta-2-receptoragonisten gebruikt. Deze ontspannen de bronchiale spieren en verwijden de luchtwegen binnen enkele minuten.

De bekendste snelwerkende bèta-2-agonisten zijn salbutamol (zit bijvoorbeeld in het gelijknamige medicijn of in Sultanol), fenoterol, reproterol en terbutaline. Het bronchusverwijdende effect van deze geneesmiddelen kan tot vier uur aanhouden. Noodmedicatie heeft een symptomatisch effect en heeft geen curatief effect op de ontsteking in de bronchiën van astmapatiënten.

Astma-inhalatoren voor noodgevallen

De actieve ingrediënten in noodmedicatie worden meestal toegediend als drijfgas-doseerinhalatoren en geïnhaleerd in de vorm van een fijne nevel. Voor oudere patiënten en kinderen kunnen speciale mondstukken, maskers of afstandhouders worden gebruikt om een correcte inhalatie te vergemakkelijken.

Astmapatiënten moeten altijd een inhalator bij zich hebben om voorbereid te zijn in het geval van een astma-aanval. Als je te vaak je toevlucht moet nemen tot medicatie op aanvraag, kan dit een indicatie zijn dat je astmatherapie moet worden aangepast.

Zijn er bijwerkingen van medicatie voor de behandeling van acute astma?

Door te inhaleren werken de medicijnen specifiek in de longen, wat de bijwerkingen minimaliseert. Te vaak gebruik of overdosering kan echter leiden tot ongewenste bijwerkingen zoals meer zweten, trillen, rusteloosheid, hoofdpijn, onregelmatige pols, hartkloppingen of benauwdheid op de borst. Als je deze of andere bijwerkingen opmerkt, informeer dan je arts.

Astmaspray als permanente therapie

Voor de meeste astmapatiënten is een acute behandeling niet voldoende. Om aanvallen permanent te voorkomen en astma op lange termijn onder controle te krijgen, moet de ontsteking in de luchtwegen onder controle gehouden worden met medicatie. Dergelijke blijvende effecten kunnen worden bereikt met ontstekingsremmende cortisone sprays (zogenaamde controllers) als ze regelmatig gedurende een langere periode worden gebruikt.

Cortisol is het natuurlijke model voor kunstmatig geproduceerde glucocorticoïden zoals budesonide, beclometason, flunisolide, fluticason of mometason, de meest voorkomende actieve ingrediënten in cortisone sprays voor de langdurige behandeling van astma.

Preventie met een gecombineerd medicijn

Naast pure glucocorticoïdsprays worden ook vaak combinatiepreparaten voorgeschreven. Deze bevatten naast cortisone ook langwerkende bèta-2 sympathomimetica voor de behandeling van astma. Hun werking is vergelijkbaar met die van bèta-2-agonisten (die worden gebruikt in inhalatoren voor acute behandeling). Hun effect houdt echter maar ongeveer 12 tot 24 uur aan. Ze zijn daarom zeer geschikt voor de preventie van astma-aanvallen. De bekendste vertegenwoordigers van deze groep geneesmiddelen zijn formoterol, salmeterol, indacaterol en vilanterol.

Astmaspray voor langdurige behandeling

Cortison bevattende preparaten moeten regelmatig gebruikt worden om de ontsteking in de luchtwegen effectief tegen te gaan. Voor de toediening worden vooral zogenaamde poederinhalatoren gebruikt.

Deze bevatten de werkzame stof in poedervorm. Bij inademing komen de deeltjes werkzame stof vrij uit het poeder en komen direct in de luchtwegen terecht. Afhankelijk van de ernst van de ziekte en de effectiviteit van de medicatie, moet de inhalatie een of twee keer per dag plaatsvinden. Je arts bepaalt de exacte dosering.

Welke bijwerkingen kunnen optreden bij langdurige behandeling met medicatie?

Bij inademing komen de geneeskrachtige stoffen rechtstreeks in de luchtwegen terecht en bereiken ze slechts in zeer beperkte mate de rest van het lichaam. Ernstige bijwerkingen zijn daarom zeldzaam.

Mogelijke bijwerkingen zoals heesheid of schimmelinfecties (spruw) kunnen worden voorkomen door de mond goed te spoelen na gebruik van de cortisone spray (tandenpoetsen of eten kan ook helpen).

Hoewel de voordelen van cortisone sprays in de meeste gevallen opwegen tegen het risico op bijwerkingen bij volwassenen, moet bij kinderen een lage dosering worden gebruikt, omdat glucocorticoïden de groei kunnen remmen.

Andere astmamedicijnen

Naast regelaars en verlichters zijn er nog andere medicijnen die gebruikt worden om astma te behandelen, maar deze worden alleen gebruikt bij bepaalde patiëntengroepen. Deze omvatten

  • Orale corticosteroïden: Bij ernstige astma kunnen corticosteroïden in uitzonderlijke gevallen ook in tabletvorm toegediend worden.
  • Leukotrieenantagonisten: Leukotrieenantagonisten in de vorm van filmomhulde of kauwtabletten en granulaat worden vaak gebruikt bij kinderen bij wie behandeling met cortison niet voldoende is vanwege de lage aanbevolen dosering.
  • Anticholinergica: Anticholinergica hebben een vergelijkbaar effect als bèta-2 sympathomimetica en staan ook bekend als muscarine- of acetylcholinereceptorantagonisten. Slijmproductie kan ook worden verminderd door het toedienen van anticholinergica.
  • Antihistaminica: kunnen worden gebruikt bij allergische astma om de allergische reactie af te zwakken en zo acute aanvallen te voorkomen.
  • Chromonen: De bekendste vertegenwoordigers van deze groep werkzame stoffen zijn nedocromil en cromoglicinezuur. Ze kunnen profylactisch worden voorgeschreven voor inhalatie als alternatief voor glucocorticoïden bij zeer licht astma.
  • Methylxanthines: Werkzame stoffen zoals theofylline en aminofylline mogen alleen in uitzonderlijke gevallen worden voorgeschreven voor de behandeling van therapieresistente astma, omdat een exacte dosering met regelmatige controles nodig is om ernstige bijwerkingen te voorkomen.
  • IgE-antistoffen: Bij allergische aandoeningen wordt het immuunglobuline IgE overmatig geproduceerd. Medicijnen zoals omalizumab remmen de boodschapperstof en kunnen zo de allergische reactie verzwakken.
  • IL5-antilichamen: Deze kunstmatig geproduceerde biologische geneesmiddelen (bv. mepolizumab) met een ontstekingsremmend effect binden de immuunboodschapperstof interleukine 5 en kunnen alleen worden gebruikt bij patiënten met ernstig astma.

Aanmelden

Om speciale aanbiedingen en een VIP-behandeling te krijgen:

©2024 - Online Dokter Nederland

NIEUWSBRIEF

Word lid van onze mailinglijst en ontvang updates over nieuwe producten en speciale aanbiedingen.