Rijden op bromfiets en alcohol gaan niet samen

Met alcohol in het bloed deelnemen aan het verkeer neemt extra risico’s met zich mee. Je reageert minder snel op situaties. Vooral met een motorrijtuig kunnen de gevolgen groot zijn. Ook op de bromfiets rijden met alcohol op kan verstrekkende gevolgen hebben. Bij controle kun je jouw rijbewijs kwijtraken. Bij een veroorzaakte ongeval kunnen de gevolgen nog veel groter zijn.

Om inzichtelijk te maken wanneer je rijdt onder invloed, moeten we een onderscheid maken tussen een beginnende bestuurder en een ervaren bestuurder. Deze tweedeling is er gemaakt voor bestuurders van auto’s, maar deze onderverdeling geldt ook voor bestuurders van bromfietsen.

Na hoeveel drankjes mag je niet meer op de bromfiets rijden?

Het is moeilijk om aan te geven hoeveel er gedrongen mag worden. Om verschillende redenen en door diverse oorzaken kan het namelijk verschillen van persoon tot persoon. Als beginnende bestuurder moet je rekening houden met zeer strenge eisen. Eén alcoholische consumptie is namelijk al teveel. Een niet beginnende bestuurder mag maximaal twee tot drie glazen drank drinken.

Wanneer ben je een beginnende bestuurder?

Als je op de 16e je bromfietsrijbewijs haalt, ben je zeven jaar lang een beginnende bestuurder. Haal je op je 18e je rijbewijs, dan ben je gedurende de eerste vijf jaren een beginnende bestuurder.

De gevolgen van teveel alcohol zijn groot

Bij een politiecontrole kun je een hoge boete krijgen in het geval blijkt dat je als bestuurder van een bromfiets teveel alcohol hebt gedronken. De gevolgen zijn nog veel groter bij het veroorzaken van een ongeval. De verzekeraar van de bromfiets heeft de mogelijkheid om het schadebedrag op jou te verhalen. De schade kan eenvoudig in de honderdduizenden euro’s lopen in het geval er letsel is veroorzaakt.

Ga niet rijden op de bromfiets met alcohol in het bloed. De gevolgen kunnen namelijk groot zijn.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *