De regelgeving in Nederland klopt vaak niet. Een scooter opvoeren mag, maar je mag er geen gebruik van maken. Het opvoeren van scooters kun je eenvoudiger tegen gaan door ook het bewerken van het motorrijtuig strafbaar te maken. Op de huidige manier is het dweilen met de kraan open. Het is nu wel zeer eenvoudig om een scooter op te voeren.
De politiek heeft ook ingezien dat het huidige systeem krom is. De PvdA pleit voor het strafbaar stellen van het opvoeren van scooters. Als scooterhandelaren het niet meer doen, wordt het probleem minder omvangrijk.
Te snelle scooters zijn een groeiend probleem
Vooral in de grote steden zijn de te snelle tweewieler een groot probleem. Ze zorgen namelijk voor onveilige verkeerssituaties. Vooral in steden waar ze ook nog op de fietspaden mogen. De rest van het verkeer schat de scooters niet in op de snelheid die ze wel halen. Hierdoor kan er eenvoudig een inschattingsfout gemaakt worden. Daar komt nog bij dat veel scooterrijders ook niet de kennis en kunde hebben om een dergelijk snel voertuig onder controle te houden. Dit wordt namelijk niet bijgebracht bij het behalen van een bromfietscertificaat.
Waarom voeren handelaren de scooters op?
Voor handelaren is het een kwestie van extra geld verdienen. Het is niet illegaal, dus is de neiging groot om deze extra dienst te verrichten. Indien verkooppunten niet in deze extra service voorzien, lopen ze kans dat ze klanten verliezen aan handelaren die de scooter wel willen opvoeren.
In Amsterdam is 80% van de scooters opgevoerd
Volgens de PvdA is maar een klein deel van de scooters nog origineel, namelijk 20%. Handelaren trekken deze cijfers overigens in twijfel. Zij schatten in dat het gaat om 20% tot 30% van de scooters die te hard kunnen.
Is de scooter verzekerd als deze opgevoerd is?
Het is zeker niet uit te sluiten dat de verzekeraar een eventuele schade gaat verhalen op de eigenaar van de opgevoerde scooter. Het kan gaan om behoorlijke bedragen. Stel de tegenpartij raakt arbeidsongeschikt. Naast de emotionele leed kan de financiële schade in de honderdduizenden euro’s lopen. Besef daarom goed de aansprakelijkheidsrisico’s van het rijden met een opgevoerde brommer.