In grote steden ruilen steeds meer bromfietsers hun brommer in voor een scooter. Zo mogen sinds 1 maart 2016 bromfietsen in Utrecht niet meer op het fietspad. Dit is voor veel inwoners reden geweest om de bromfiets om te ruilen voor een snorfiets. Ouderen voelen zich veiliger op het fietspad en forensen hebben geen zin om aan te sluiten in de file.
De openbare weg waar auto’s rijden is voor tweewielers onveiliger. Vooral in een drukke stad als Utrecht. Naast het feit dat snorfietsen veiliger zijn door een lagere maximum snelheid, biedt het rijden op het fietspad ook extra veiligheid. Een nadeel van de snorfiets is dat er vaak geen helm wordt gedragen door de bestuurder. Dit brengt een grotere kans op ernstig letsel met zich mee.
Ook snorfiets verbannen van het fietspad?
De snorfiets op het fietspad kan onveilig zijn voor de fietsers. Met name in binnensteden waar het erg druk is met fietsverkeer. Minister Schultz wil het voor gemeenten mogelijk maken om de snorfiets te verbannen van het fietspad. Om de veiligheid van de bestuurders te beschermen zouden ze dan ook weer een helm moeten dragen. Dit verhoogt de veiligheid voor fietsers, maar niet van de gemotoriseerde tweewielers.
Het is niet vreemd dat bestuurders van bromfietsen, snorfietsen en scooters niet meer weten waar ze aan toe zijn. Als het zelfs per gemeente al mogelijk gaat worden om eigen beleid te bepalen is er geen touw meer aan vast te knopen. Forensen moeten rekening houden met de regels in de verschillende dorpen waar ze doorheen rijden.
Verkeersregels moeten eenduidig en helder zijn. Voor de gemotoriseerde tweewielers is dat zeker niet meer het geval.