Verschillende type bromfietsverzekeringen

Er zijn verschillende type bromfietsverzekeringen, namelijk de brommerverzekering, de scooterverzekering en de snorfietsverzekering. Dit komt omdat er namelijk verschillende soorten bromfietsen zijn, en verzekeraars bieden voor elke type een specifieke verzekering. Het is belangrijk dat je de juiste verzekering afsluit. Check wel type bromfiets jij hebt.

Brommer

Een brommer is een van de verschillende soorten bromfietsen. Een brommer is een bromfiets waarbij je voeten aan de zijkant van het voertuig staan. Daarnaast heeft een brommer twee wielen, een maximale snelheid van 45 km per uur en de cilinderinhoud mag maximaal 50 cc zijn. De kentekenplaat van een bromfiets is geel met zwarte letters en cijfers. Als je een brommer hebt, dan ben je verplicht om een brommerverzekering daarvoor af te sluiten.

Scooter

Een andere soort bromfiets is de scooter. Een scooter is een bromfiets waarbij je voeten tijdens het rijden tussen het stuur en het zadel bevinden en naast elkaar staan. Daarnaast heeft een scooter twee wielen, een maximale snelheid van 45 km per uur en de cilinderinhoud mag maximaal 50 cc zijn. Dat is dus gelijk aan een brommer. Het verschil tussen een brommer en scooter is dus waar je je voeten plaatst. Wettelijk gezien is er overigens geen verschil tussen een scooter en brommer; beiden worden wettelijk en verzekeringstechnisch aangemerkt als een bromfiets. De scooter heeft dan ook eenzelfde kentekenplaat als een brommer. Als je een scooter hebt, dan ben je – net zoals bij een brommer – verplicht om een scooterverzekering daarvoor af te sluiten.

Snorfiets

De snorfiets is ook een soort bromfiets. Een snorfiets is een bromfiets waarbij je voeten aan de zijkant van het voertuig staan. Daarnaast heeft een snorfiets twee wielen, een maximale snelheid van 25 km per uur en de cilinderinhoud mag maximaal 50 cc zijn. In tegenstelling tot een brommer en scooter is de maximale snelheid dus een stuk lager. Het voordeel is dat je vanwege die reden geen helm op hoeft. De populariteit van de snorfiets is vooral bij jongeren de laatste jaren enorm toegenomen. Er zijn sinds 2012 zelfs meer snorfietsen dan bromfietsen. De laatste tijd wordt veel de zogenaamde snorscooter – een snorfiets die er als een scooter uitziet – verkocht. De snorfiets heeft een lichtblauw kenteken met witte letters en cijfers. Als je een snorfiets hebt, dan ben je verplicht om een snorfietsverzekering daarvoor af te sluiten.

Oldtimer brommer

Naast de brommerverzekering is er speciaal voor oude brommers nog een oldtimer brommerverzekering. De brommer moet dan wel – afhankelijk van de betreffende verzekeraar – ten minste 20 dan wel 25 jaar oud zijn. Gebruik je de oldtimer echt als hobby en maar beperkt in je vrije tijd? Voor zogenaamde ‘hobby’ bromfietsen kan vaak een speciale verzekering worden afgesloten met een maximum op het aantal gereden kilometers per jaar. Zo stelt een verzekeraar de volgende voorwaarden;

  • Ouder dan 20 jaar (niet ouder dan 1920)
  • Personenauto aanwezig voor dagelijks gebruik
  • Maximaal 7.500 kilometers per jaar gereden

Bekijk bij ons overzicht van brommerverzekeringen welke verzekeraar het beste aanbod voor jou heeft. De verschillende voorwaarden per verzekering kunnen per verzekeraar verschillen. Vergeet dit niet te controleren voordat je een verzekering gaat afsluiten.

 
Published
Categorized as Tips

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version