Wanneer moet je een WA Casco verzekering afsluiten voor je bromfiets?

Zodra je een bromfiets op naam krijgt, rust op jou de plicht om een bromfietsverzekering af te sluiten. Je moet minimaal een verzekering afsluiten tegen de wettelijke aansprakelijkheid. Is de bromfiets nieuw of nog maar een paar jaar oud? Een WA Casco (all risks) verzekering is in dat geval zeker te overwegen.

Er zitten grote premieverschillen in de bromfietsverzekeringen. Het loont zeker de moeite om de diverse verzekeraars onderling te vergelijken. De verschillen worden nog groter bij het kiezen voor een uitgebreidere verzekering. Bij het afsluiten van een WA Casco verzekering krijg je bij een ongeval ook je eigen schade uitgekeerd. Niet in alle gevallen kan deze uitgebreidere verzekering uit. Dit hangt af van de leeftijd van de bromfiets, de dagwaarde en natuurlijk de premie.

Wanneer kiezen voor de all risks verzekering?

Bij het kiezen van de juiste verzekering is het belangrijk om vanuit je eigen portemonnee te redeneren. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: “Ben ik in staat om bij een schade een vervangende bromfiets te kopen?”. Indien je dat niet kunt, moet je een all risks verzekering afsluiten. Voordat je kiest voor de uitgebreidere dekking moet je kijken in hoeverre het nog uit kan. Voor de premiebepaling wordt er namelijk uitgegaan van de nieuwwaarde, terwijl er bij schade nooit meer dan de dagwaarde wordt uitgekeerd.

Stel, je bromfiets heeft een dagwaarde van €500. De oorspronkelijke nieuwwaarde was €2.500. Moet je deze bromfiets all risks verzekeren? Dit is een afweging die jij moet maken aan de hand van de premieverschillen tussen de WA verzekering en de all risks verzekering. Je kunt als goedkoper alternatief ook kiezen voor de WA beperkt casco verzekering. Bij deze verzekering wordt bijvoorbeeld diefstal wel vergoed, maar bij een ongeval wordt de eigen schade niet vanuit de verzekering voor je betaald.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *